AKTUELNO

Branislav Popović, gostujući u emisiji televizije Pink '011', istakao je da očekuje da će se u martu mesecu krenuti sa radovima na Mostu na Adi.

Direktor direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Branislav Popović, rekao je da su primljene ponude za radove na Mostu na Adi i da je u toku računska kontrola.

- Mi očekujemo da će se sve procedure završiti do kraja februara, i da se od marta krene sa pripremnim radovima – izjavio je Popović.

Zadatak ponuđača biće da projekat koji im je dat prirede tehnologiji izvođenja i da izvedu kontaktnu mrežu na mostovskoj konstrukciji, da izvuku neophodnu instalaciju za napajanje strujom, da urade sve neophodne skretnice, signalizaciju i da izvedu određeni deo na konstruktivnim elementima i da stave u funkciju celu vezu.

- Rok za radove je 14 meseci. Mislim da će oni taj rok ispoštovati zato što se radi na organizovanom prostoru gde neće biti previše smetnji u saobraćaju – naglasio je Popović.

Komentarišući situaciju vezanu za Stari savski most Popović je rekao da je izabran projektant za dizajn Starog savskog mosta i da on ima rok do kraja godine da završi projekte, a da za to vreme počinju radovi na izgradnji tramvajskih šina koje traju 14 meseci.

Foto: Printscreen

- Grad Beograd se trudi da obezbedi izvor finansiranja za taj most. Čim se završi polaganje šina na Most na Adi biće raspisan tender i izabran izvođač za radove na Starom savskom mostu. To će omogućiti da saobraćaj koji je do sada išao preko Starog savskog mosta ide preko mosta na Adi. Građani će imati sav komfor u prevozu – ocenio je Popović.

Popović je dodao da je procenjena vrednost radova za tramvajske šine milijardu i 700 miliona i da su ponude u tom okviru i da su sredstva obezbeđena iz prihoda koje ostvaruje Grad Beograd kroz plaćanje doprinosa za građevinsko zemljište od investitora koji plaćaju po redovnoj proceduri.

Foto: Printscreen

- Za ovo nije neophodan kredit u ovom trenutku jer je u gradu velika građevinska aktivnost. Mi imamo stabilan prihod od doprinosa, i to smo usmerili i na veće projekte, kao i na infrastrukturu. Trenutno nemamo problem ni sa procedurama ni sa prilivom novca. Radovi na mostu na Adi će koštati 30 miliona evra iz tekućih prihoda i deonica za Topčiderski tunel, koja će verovatno biti oko 80, 90 miliona evra. Za ove dve deonice likvidnost je u redu i to ide iz prihoda iz redovnog poslovanja – naglasio je Popović.

Celu emisiju "011" možete pogledati u nastavku:

#Beograd

#Branislav Popović

'